slapstick workshop
Improvisatie theater
bamboestick
mannekino
graffiti
graffiti

Woest nagenieten

Donderdagochtend 1 juni 2017. In de aula van VSO De Twijn aan de Dr. Hengeveldweg verzamelen zich leerlingen en docenten. Buiten staan bussen, er worden fietsen uit de rekken gehaald en er loopt een groep richting de bushalte. Vanochtend geen lessen op school maar we vertrekken naar de prachtige binnenstad van Zwolle. Tussen het pannenkoekenschip en het Beugeltje, tussen stadsmuur en gracht, wachten yurts (tenten uit Mongolië), een grote piste en een gezellig festivalhart. Festivalhart? Jazeker, festival! VSO De Twijn vertrek met ruim 150 leerlingen naar festival WOEST! 


Festival WOEST! is een festival speciaal voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs, tussen de tenten, hooibalen en podia voel je meteen de festivalsfeer. De leerlingen gaan workshops volgen en verschillende voorstellingen zien. Kunsteducatie Nederland, Xplosief en Stadkamer Zwolle organiseren elk jaar deze bijzondere ervaring voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Dit jaar doen wij als Twijn voor het eerst mee. Voor WOEST! is dit de eerste kennismaking met leerlingen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. 

Tijdens een speciale voorbereidende avond over kunsteducatie en diversiteit, waar werd stilgestaan bij leerlingen met een beperking, werden workshopaanbieders uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. En samen met de organisatie van het festival is er keihard gewerkt om het festivalterrein zo rolstoelvriendelijk mogelijk te krijgen. 


Langzaamaan druppelen van alle kanten leerlingen van de Twijn binnen en verzamelen we ons samen met Doc 93, de andere Zwolse school die vanochtend deelneemt, in het festivalhart. Daar worden we enthousiast welkom geheten en meteen richting piste geloodst waar we de eerste voorstelling zien. 

Mannekino is een fantastische en komische voorstelling waarin een etaleur en een etalagepop, waar toch mee leven in blijkt te zitten dan gedacht, acrobatische hoogstandjes laten zien. Een van de spelers na het optreden "Wat was het leuk om voor jullie te spelen, wat een geweldig publiek! Er werd zo heerlijk gelachen en mee geleefd!"  dit geeft goed weer hoe uitbundig de sfeer op de tribune was!


Daarna is het tijd voor de eerst workshop. Van te voren hebben klassen en leerlingen zich aangemeld voor een workshopcombinatie bijvoorbeeld; rap en breakdance, fotografie en stille film, slapstick en acrobatiek, bamboestiek en zang. 

Lopend over het festivalterrein zie je op het gras langs de kade een graffiti artist zijn skills tonen aan een groep die daarna zelf aan de slag gaat. Daarnaast verrijzen er bouwerken van bamboe bij bamboestiek. In een yurt verderop weet een goochelaar zijn deelnemers te verrassen met munten uit oren en wonderbaarlijke weetjes over iedereen... Bij de workshop facepaint worden vakkundig nepwonden op armen en benen gemaakt, levensecht! Een fotograaf laat zijn groep met een professioneel oog naar de door hen gemaakte foto's kijken. Een songtekst van Ed Sheeran klinkt uit een tent. En met de Fakkelteit wordt er "een, twee" gepraat op de beat, zelfs de juf rapt mee!

Tijdens de workshops gonst het van onverdeeld enthousiasme en aandacht bij de leerlingen, iedereen is actief, net als de rappende juf!


De tweede voorstelling is een bijzonder onderdeel van WOEST! Het festival geeft namelijk ook een podium aan talentvolle jongeren. Op de planken zingen twee meiden van 16 met zuivere stem en tokkelend op een ukelele herkenbare liedjes. In het publiek wordt voorzichtig meegezongen. Bij het laatste nummer van Douwe Bob houden de echte zangers op de tribune zich niet meer in en een welverdiend applaus voor de dames volgt!


Na de tweede workshopronde is het tijd om te verzamelen en terug te reizen naar school. Vrolijke en uitgelaten gezichten komen voorbij van zowel leerlingen, collega's en workshopleiders. De uitspraak van de dramadocent die de workshop slapstick verzorgde raakt "Ik heb vanochtend ook heel veel geleerd! De diversiteit van leerlingen met een beperking, spelen met hun mogelijkheden en samen zoeken naar hoe het werkt maakte mijn workshop tot een succes!" 

Met een mooier compliment voor iedereen kan deze ervaring niet afgesloten worden!


Met veel plezier en voorpret hebben wij deze dag georganiseerd, dank aan de organisatie van WOEST! voor het meedenken en het mogelijk maken van deelname! 

Angela Peters en Anke Aberson

Intern Cultuur Coordinatoren VSO, Special Heroes Artcoaches

Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

* Verplichte velden

Over de auteur

Anke Aberson

28 augustus 2019

schoolkampen

lees meer
13 maart 2019

Kemerink Event

lees meer
7 februari 2019

CP Skikamp 2019

lees meer
17 januari 2019

We will rock you

lees meer
23 mei 2018

Graffiti

lees meer
9 april 2018

Vloggen

lees meer
31 januari 2018

DJ-en

lees meer
24 november 2017

Project Speciaal

lees meer
10 november 2017

Ibiza schoolfeest

lees meer
18 juli 2017

Re-Fit

lees meer
15 mei 2017

Whoznext

lees meer
31 oktober 2014

Halloween

lees meer